Kino klub Split svojim se dugogodišnjim djelovanjem formirao u regionalni centar za audiovizualnu kulturu i umjetnost i uz produkciju i edukaciju, pojavila se potreba za sustavnom  obradom, čuvanjem i prezentacijom vlastitih arhivskih materijala. Zadnjih desetak godina realizirano je nekoliko projekata koji su uključivali obradu građe, s posebnim fokusom na digitalizaciju filmova nastalih u produkciji kluba. 2009. godine rad na arhivu započet je telekiniranjem izbora filmova iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina, a 2012. povodom šezdesetog rođendana kluba izdana je dvojezična stručna publikacija Splitska škola filma – 60 godina kino kluba Split.

Paralelno, kontinuiranim radom članova prikupljena je pozamašna arhiva raznovrsne dokumentacije koja osim filmova uključuje tiskane i audio zapise; fotografije, novinske isječke, transkripte razgovora i diskusija održavanih za vrijeme javnih manifestacija, te ostale reprezentativne materijale. Ova je građa neophodna za kvalitetno razumijevanje povijesnih, društveno-ekonomskih i političkih uvjeta u kojima je nastajao i razvijao se Kino klub Split, pobliže ocrtava značaj i ulogu kluba u lokalnom kontekstu, istovremeno pružajući dodatni uvid u razumijevanje praksi i politika amatera koje su omogućile razvoj alternativne kinematografije, usmjerile amaterski film prema konceptualno i estetski vrijednim umjetničkim ostvarenjima, ali i utjecale na niz različitih umjetničkih praksi na prostoru čitave regije.

Kako bi se olakšao istraživački rad i pristup informacijama pokrenuli smo ovaj web arhiv na kojem s vremenom planiramo ponuditi sve dostupne podatke o bogatom djelovanju Kino kluba Split.

Izdvojeni predmeti